Ο Νίκος Φράγκος μέσα από τα μάτια μου…

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 ένας από τους μεγαλύτερους ‘Ελληνες εφοπλιστές έφυγε “αθόρυβα” από την ζωή, πλήρης ημερών στα 90 του χρόνια.

Ο λόγος για τον Καπετάν Νίκο Φράγκο που για ολόκληρη την ζωή του υπήρξε υπόδειγμα επιχειρηματικής σκέψης, δημιουργίας, φιλανθρωπίας, και αλτρουϊσμού.
Με καταγωγή από το σημαντικότερο λίκνο του ελληνικού εφοπλισμού, τα Καρδάμυλα, ο αείμνηστος Νίκος Φράγκος αναδείχθηκε σε μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες στον χώρο των Ελλήνων εφοπλιστών.
Είχα την τύχη ο Καπετάν Νίκος Φράγκος να είναι πνευματικός μου πατέρας μιας και με βάπτισε το 1976 στον Άγιο Νικόλαο του Πειραιά. Η σχέση μας δεν έμεινε στους τύπους. Υπήρξε για εμένα πρότυπο και πολλές φορές κάναμε ιδιαίτερες συζητήσεις για την μεγάλη του αγάπη τη Ναυτιλία. Προσπαθούσα κάθε φορά να ρουφήξω όση περισσότερη γνώση και πληροφορία μπορούσα να πάρω από αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο. Αλλά και εκείνος πάντα ήταν διαθέσιμος να δώσει τα πάντα στους άλλους. Άνθρωπος ακούραστος που εργαζόνταν νυχθημερόν, στοχοπροσηλωμένος στην επιτυχία που για να την κατακτήσει δούλεψε όσο λίγοι άνθρωποι στην ζωή τους.
Ο Καπετάν Νίκος σε όλη την διάρκεια της ζωής του υπήρξε φιλάνθρωπος με μεγαλειώδες έργο. Ποτέ δεν τον ενδιέφερε να μάθει ο κόσμος τις καλές του πράξεις. Έτσι, δημιούργησε στενούς δεσμούς με την Εκκλησία, οι οποίοι δεν είχαν υπόβαθρο κάποια ματαιοδοξία, αλλά αποτελούσαν προέκταση της επιθυμίας του να είναι χρήσιμος στους ανθρώπους.
Έκανε ο,τι μπορούσε με σκοπό να τη βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση δίχως ιδιοτέλεια και τυμπανοκρουσίες. Δεν ήταν άλλωστε τυχαίο ότι βοήθησε ιδιαίτερα το έργο της Ελληνικής Ορθόδοξης εκκλησίας η οποία τον ετίμησε με την υψηλότερη διάκριση που απονέμει, τον Χρυσό Σταυρό. Φιλανθρωπικό έργο πρόσφερε και μέσω της Ελληνικής Αρχιεπισκοπής της Αμερικής. Με τις πράξεις του στάθηκε αθόρυβα αλλά καταλυτικά δίπλα σε πολλούς ανθρώπους που είχαν ανάγκη την βοήθειά του.
Τον θυμάμαι ακούραστο στο μεγάλο γραφείο του το οποίο είχε περισσότερα από 15 τηλέφωνικές συσκευές, και στα αριστερά του δέσποζε ένας μεγάλος άτλαντας όπου με μαγνήτη υπήρχαν επάνω σε αυτόν τα πλοία της εταιρίας του της “GOOD FAITH SHIPPING”.
Εκείνος με βοήθησε πολύ στα πρώτα μου βήματα καθοδηγόντας με με αγάπη για το τι θα έπρεπε να κάνω και πως. Στήριξε την προσπάθειά μου όλα αυτά τα χρόνια και ο ίδιος πάντα μου έλεγε “Εσύ θα προσπαθείς πάντα να είσαι ο καλύτερος όχι για τα χρήματα αλλά για την ηθική ικανοποίηση της προσπάθειάς σου. Και ο Θεός βλέπει και βοηθάει. Να έχεις πίστη στο Θεό. Και αυτός δεν θα σε εγκαταλείψει ποτέ”.
Ένας άνθρωπος με τρομερή διορατικότητα, με απίστευτη τόλμη, απλός και μετρημένος. Κέρδιζε πάντα τον σεβασμό λόγω του βεληνεκούς της προσωπικότητάς του. Η παρακαταθήκη που άφησε στα παιδιά του είναι όλα αυτά τα στοιχεία του χαρακτήρα του. Έδωσε την σκυτάλη και αυτή τώρα ταξιδεύει με επιτυχία μέσα από την οικογένειά του στις θάλασσες.
Ο καπετάν Νικός έφυγε για να συναντήσει την αγαπημένη του σύζυγο Στέλλα. Θα είναι πάλι μαζί εκεί ψηλά και είμαι σίγουρος ότι και από εκεί πάλι θα βοηθούν τον κόσμο.
Καλό ταξίδι καπετάνιε…

Υ.Γ
Στο πρώτο ΝΑΥΣ που κυκλοφόρησε το 1996,  ο καπετάν Νίκος Φράγκος τόσο προφητικά μιλούσε για όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα. Για τις απειλές των Τούρκων στο Αιγαίο, για τα Καρδάμυλα της ιδιαίτερης πατρίδας του της Χίου, για το έλλειμμα εθνικής Ελληνικής πολιτικής, για τις βαρβαρότητες των Τούρκων, αλλά και για το γεγονός ότι η θάλασσα θα πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει τους λαούς. Όλα αυτά πριν από 20 χρόνια.  Πόσο προφητικός και αληθινός.

nikos fragos a

 

nikos fragos 2
Νίκος Κ. Δούκας
 

World Shipping news for the marine professional. Read shipping news online.