Γιατί οι Έλληνες εφοπλιστές παραμένουν πρώτοι ακόμα και εν μέσω κρίσης;

Στην τελευταία έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών που έλαβε χώρα στις 26 Ιουνίου 2017, ομόφωνα εγκρίθηκε η πρόταση του κ. Βενιάμη

και του Δ.Σ για την επέκταση υπό τις απαιτούμενες διαδικασίες της διάρκειας ισχύος του Συνυποσχετικού Οικειοθελούς Παροχής μεταξύ ναυτιλιακής κοινότητας και πολιτείας για ένα ακόμη έτος, δηλαδή και το 2018, προκειμένου να συνδράμουν στην επίτευξη των επιδιωκόμενων δημοσιονομικών στόχων.


Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω Συνυποσχετικό αποτέλεσε πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, στην οποία η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα ανταποκρίθηκε στη συντριπτική της πλειοψηφία θετικά, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την ενότητα και σύμπνοια του κλάδου, καθώς και την επιθυμία του να στηρίξει έμπρακτα τον τόπο του σε δύσκολες περιόδους.


Οι Έλληνες εφοπλιστές για ακόμα μία φορά αποδεικνύουν με πράξεις και όχι με λόγια ότι όχι μόνο κρατούν τον λόγο τους αλλά συνεχίζουν να στηρίζουν την πατρίδα την ίδια ώρα που βάλλονται πανταχόθεν. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχίζει με αοριστολογίες να δημιουργεί νομικά κενά προκειμένου να δημιουργήσει ερείσματα στο πολυσυζητημένο θέμα της ανεπίσημης διερεύνησης του ελληνικού ναυτιλιακού θεσμικού πλαισίου.


Δεν μπορούν εκεί στην Ευρώπη να δεχτούν την επί σειρά ετών πρωτιά των Ελλήνων Εφοπλιστών. Είναι σχεδόν ασύλληπτο για τα μεγάλα Ευρωπαϊκά μυαλά να καταλάβουν πώς για δεκαετίες οι Έλληνες καταφέρνουν να είναι πάντα πρώτοι σε όλα. Ακόμα και με τόσες τρικλοποδιές εκείνοι όχι μόνο είναι πρώτοι αλλά και με χαρακτηριστική οικονομική άνεση αγοράζουν τις πτωχευμένες και στραπατσαρισμένες από την κρίση ναυτιλιακές εταιρίες τους. Χτίζουν διαρκώς πλοία, την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα πλοία που ήδη κατέχουν.


Υπερπηδούν όλα τα νομικά εμπόδια που μέσω δαιδαλωδών επιτροπών και υποεπιτροπών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στήνονται μόνο για την Ελλάδα και για καμία άλλη χώρα. Άλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος ο κ. Βενιάμης κάλεσε όλους τους Ευρωπαίους εφοπλιστές να έρθουν στην Ελλάδα αφού αποτελεί η χώρα μας μεγάλη ευκαιρία για ειδικό φορολογικό καθεστώς στη ναυτιλία. Κανείς όμως δεν ήρθε. Και ο λόγος είναι απλός. Η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερο φορολογικό καθεστώς γιατί αν είχε ο παγκόσμιος στόλος θα νηολογείτο εδώ. Και όχι στις διάφορες άλλες χώρες.


Ας ξεχάσουμε λοιπόν το παραμύθι αυτό. Τι σκαρφίστηκαν μετά; Μα να μας πουν ότι οι Έλληνες είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί. Και ότι αυτό είναι κακό. Οι εταιρίες καταρρέουν η μία πίσω από την άλλη στην υπέροχη Γερμανία την ίδια στιγμή που οι Έλληνες εφοπλιστές είναι έτοιμοι να τις αγοράσουν καθώς και εκείνες που θα κλυδωνιστούν από το Brexit. Και μέσα σε όλα αυτά – ακόμα σε καιρό κρίσης – οι Έλληνες εφοπλιστές επιλέγουν Ελλάδα και εθελοντικά βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την πατρίδα. Την ίδια ώρα που Έλληνες βιομήχανοι άλλων κλάδων φεύγουν στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες. Οι Έλληνες εφοπλιστές επιλέγουν Ελλάδα γιατί εδώ είναι το σπίτι τους. Εδώ είναι και θα είναι πάντα το κέντρο του κόσμου της παγκόσμιας ναυτιλίας. Και σε όποιον αρέσει.


Τώρα για εκείνους  - όπως ο κ. Σόιμπλε - που δεν μπορούν να καταλάβουν πως το κάνουν αυτό οι Έλληνες εφοπλιστές θα τους παραπέμψω στον Φρίντριχ Νίτσε που τους εξήγησε κάποτε τι ακριβώς είναι οι Έλληνες αλλά εκείνοι πεισματικά δεν θέλουν να το δεχτούν. Είπε λοιπόν ο Νίτσε:


«Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει  τον εαυτό του από τους Έλληνες.
Η προσπάθεια αυτή είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότι οτιδήποτε κι αν δημιουργούσαν,  φαινομενικά πρωτότυπο και άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα και ζωή στη σύγκρισή του με το ελληνικό μοντέλο,  συρρικνωνότανε, κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα.
Έτσι ξανά και ξανά μια οργή ποτισμένη με μίσος ξεσπάει εναντίον των Ελλήνων, εναντίον αυτού του μικρού και  αλαζονικού έθνους, που είχε το νεύρο να ονομάσει βαρβαρικά ότι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός του. Κανένας από τους επανεμφανιζόμενους εχθρούς τους δεν είχε την τύχη να ανακαλύψει το κώνειο, με το οποίο θα μπορούσαμε μια για πάντα να απαλλαγούμε απ' αυτούς. Όλα τα δηλητήρια του φθόνου, της ύβρεως, του μίσους έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή να διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους.
Έτσι, οι άνθρωποι συνεχίζουν να νιώθουν ντροπή και φόβο απέναντι στους Έλληνες. Βέβαια, πού και πού, κάποιος εμφανίζεται που αναγνωρίζει ακέραιη την αλήθεια, την αλήθεια που διδάσκει ότι οι Έλληνες είναι οι ηνίοχοι κάθε επερχόμενου πολιτισμού και σχεδόν πάντα τόσο τα άρματα όσο και τα άλογα των επερχόμενων πολιτισμών είναι πολύ χαμηλής ποιότητας σε σχέση με τους ηνίοχους, οι οποίοι τελικά αθλούνται οδηγώντας το άρμα στην άβυσσο, την οποία αυτοί ξεπερνούν με αχίλλειο πήδημα».

Απλά γερμανικά…σε μετάφραση.


Νίκος Κ. Δούκας

World Shipping news for the marine professional. Read shipping news online.