Διεθνές Συνέδριο - «Λιμάνια, Θαλάσσιες Μεταφορές και Νησιωτικότητα"

Με συμμετοχή πολλών και διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων συνέδρων πραγματοποείται στις 10 & 11 Μαρτίου 2016, στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά

το διεθνές συνέδριο “Λιμάνια, Θαλάσσιες Μεταφορές & Νησιωτικότητα: Περιβάλλον, Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα.

Το συνέδριο διοργανώνεται από Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου και το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ) σε συνεργασία με το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου και Ιονίου- ΔΑΦΝΗ, υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά.

Στο συνέδριο θα παραστούν παράγοντες που σχετίζονται με τη χάραξη πολιτικής σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και εκπρόσωποι  της ναυτιλίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της αυτοδιοίκησης, των συλλογικών φορέων και των εταιριών που αναπτύσσουν τεχνολογίες στους τομείς της ενέργειας, των έξυπνων δικτύων, των επικοινωνιών, των μεταφορών, της διοίκησης και της διαχείρισης των αγορών, με στόχο  να ενισχυθεί η εξωστρέφεια και να προωθηθεί η ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών.
Η διοργάνωση αποσκοπεί στο να αναδείξει το ζωτικό ρόλο των λιμένων και της ναυτιλίας στη χάραξη μιας αναπτυξιακής στρατηγικής στον  Ευρωπαϊκό και Μεσογειακό χώρο η οποία θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιφερειών και θα βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα των οικονομικών συντελεστών στο πλαίσιο της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, θα παρουσιαστούν οι ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά ως προς το σχεδιασμό, τη διαχείριση και τη λειτουργία των λιμενικών τους υποδομών σε σχέση με τις θαλάσσιες συνδέσεις (ενδονησιωτικές και μεταξύ των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας). Η προσέγγιση αυτή αποτελεί μέρος της στρατηγικής των «Έξυπνων Νησιών – Smart Islands» της ΕΕ, η οποία είναι μέρος της στρατηγικής για την Γαλάζια Ανάπτυξη (Blue Growth) και την μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με τη δήλωση του υπεύθυνου της διοργάνωσης Ηλία Ευθυμιόπουλου, τ. υφυπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ και τ. δ/ντή της Greenpeace και σήμερα διευθυντή του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου, «μέσα από την  ανάπτυξη των έξυπνων υποδομών και διαδικασιών στα λιμάνια – νησιωτικά και ηπειρωτικά – και τις νέες τεχνολογίες για την υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων στις θαλάσσιες μεταφορές (με ενεργειακά μέσα όπως είναι το LNG και ο ηλεκτρισμός), δίνεται μια ευκαιρία για την ουσιαστική, βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη σε ένα δυναμικό κλάδο της οικονομίας. Μια ακόμα ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη».

Το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου λειτουργεί ως τεχνικός και επιστημονικός σύμβουλος του Δικτύου Αειφορικών Νήσων Αιγαίου και Ιονίου - ΔΑΦΝΗ. Υποστηρίζει τα μέλη του δικτύου στην ωρίμανση έργων στους τομείς της παραγωγής και διαχείρισης ενέργειας, των βιώσιμων μεταφορών και της κινητικότητας, των τηλεπικοινωνιών, της διαχείρισης υδάτων και αποβλήτων, της γαλάζιας ανάπτυξης κλπ. Παράλληλα ενισχύει την πρόσβαση των μελών σε Ευρωπαϊκά και καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση των παραπάνω.  Στο Δίκτυο Αειφορικών Νήσων Αιγαίου και Ιονίου -– ΔΑΦΝΗ συμμετέχουν 34 νησιωτικοί Δήμοι και οι  Περιφέρειες Βορείου και Νότιου Αιγαίου, με στόχο τη δικτύωση και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στο νησιωτικό χώρο.  

Συνδιοργανωτής του συνεδρίου είναι το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.) που ανήκει στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Βασικός προορισμός του Ι.ΜΕΤ. είναι η διεξαγωγή και υποστήριξη της εφαρμοσμένης έρευνας στον Τομέα των Μεταφορών στην Ελλάδα και ειδικότερα σε θέματα λειτουργίας, οργάνωσης, προγραμματισμού, προτυποποίησης, οικονομικής ανάλυσης, διαχείρισης, τεχνολογίας μεταφορικών μέσων και επιπτώσεων των χερσαίων, θαλάσσιων, εναέριων και συνδυασμένων μεταφορών. Επίσης η παροχή εκπαίδευσης ή επιμόρφωσης στα αντίστοιχα αντικείμενα, η διάχυση των αποτελεσμάτων έρευνας και η εκπροσώπηση της χώρας στα διάφορα συναφή με το αντικείμενό του Ινστιτούτου fora.

World Shipping news for the marine professional. Read shipping news online.